Ik ben niet toegelaten bij de decentrale selectie – wat moet ik nu doen?

0
1212

Vandaag, woensdag 14 april 2021, denk ik terug aan vorig jaar. Ik denk aan 14 april 2020. Maar ook aan 14 april 2018 en 2019.

Vandaag zal voor vele een gestreste dag zijn, die veel te lang duurt. Als je elke minuut op de klok kijkt, dan duurt de dag lang. En als je vanavond om 00.00uur de uitslag van de decentrale selectie krijgt.. dan helemaal.

Alle drie de jaren dat ik mee deed aan een decentrale selectie ervaarde ik deze 14 april als een dag vol stress. Het gevoel hebbende teleurgesteld te worden; in de uitslag, in mijn toekomst en vooral in mijzelf. En twee keer gebeurde dat ook; in zowel 2018 als 2019 was ik niet binnen bij de selectie van Tandheelkunde. De studie die ik zo graag wilde doen, de studie waarmee ik heel mijn toekomst had gepland.

Maar mocht je nou vannacht erachter komen dat je niet bent toegelaten, weet dan dat je door moet gaan. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, en dat geldt ook voor die leuke studie. Als je tandheelkunde of geneeskunde wil studeren bijvoorbeeld, dan kan je ook met een omweg daar binnen komen. Een bachelor halen met een andere studie en dan een 4 jarig traject geneeskunde doen. Of eerst mondzorg en dan de verkorte tandheelkunde. Of het volgende jaar opnieuw proberen. En ook voor andere opleidingen zijn er andere manieren om er te komen.

Maak er een jaar van waarin je jezelf verder ontwikkelt. Maak een plan; hoe wil je het aan gaan pakken zodat het volgend jaar wel lukt? Of zijn er andere dingen waar je ook gelukkig van gaat worden? Denk erover na, en praat ook met anderen. Vraag hulp aan mensen die studeren, of aan de opleiding zelf.

Want nadat ik twee jaar lang was afgewezen, lukte het mij de derde keer wel. Of het nou ligt aan de verschillende opzetten van de decentrale selecties tussen de verschillende universiteiten, of hoeveel ik geleerd heb tijdens die twee jaar, ik ben binnen gekomen. En nu ik terugkijk, ben ik wel heel dankbaar voor die twee jaar. Ik heb niet stil gezeten, heb mijzelf ontwikkeld. Een propedeuse in de verpleegkunde en een jaar op mijzelf wonen in België waar ik mondzorg studeerde. Tuurlijk, het was fijn geweest om de eerste keer binnen te zijn gekomen bij tandheelkunde, maar ik weet dat deze afgelopen twee jaar mij wel veel volwassener hebben gemaakt. Ik heb geleerd om te vallen, weer op te staan en vooral door te gaan. Iets wat ik niet had geleerd als ik gelijk binnen was gekomen.

En als je nu niet binnen bent, het is niet erg om te huilen, en week boos te zijn of hoe jij je nu voelt. Maar weet dat dit niet het einde van de wereld is, ook al voelt dat nu misschien zo. Er zijn manieren waarop het je wel gaat lukken! Je kan dit!

Mocht je willen laten weten hoe de uitslag bij jou was, dan kan je een reactie achterlaten!

Heel veel liefs,
van mij!

ps.: Om 00.00 uur staat de uitslag al op Studielink, een mail vanuit de opleiding krijg je vaak later in de nacht.
pps.: Studielink loopt vaak vast in de nacht van 15 april. Het kan daarom lang duren voordat je de uitslag daar kan zien. Vorig jaar duurde het bij mij tot 1.10 uur voordat ik kon inloggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter!
Plaats hier uw naam