Meedoen aan de decentrale selectie tandheelkunde – Radboud Universiteit te Nijmegen, wat kan je verwachten en hoe kom je binnen?

0
2925

Hoi,
Leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Waarschijnlijk ben je je aan het oriënteren op de opleiding tandheelkunde en de verschillende universiteiten óf heb je je al ingeschreven voor de decentrale selectie aan de RU en heb je binnenkort de decentrale selectie! Super spannend!

In deze blog vertel ik je mijn eigen verhaal over de decentrale selectie, en waarom ik niet binnen ben gekomen, maar vooral ook hoe je wel binnen komt! Hoe je je perfect kan voorbereiden en alle verschillende rondes van deze selectie.

Ik weet al een hele tijd dat ik tandheelkunde studeren. Deze studie is dé combinatie tussen technisch werken en met mensen werken en dat vind ik echt het allerleukste aan deze opleiding! (Dit is trouwens zo ongeveer de standaard zin die iemand die tandheelkunde wil studeren/studeert zegt..hahah)

In VWO 6, in 2018 schreef ik mij in voor de decentrale selecties van zowel tandheelkunde en geneeskunde.

Omdat ik uit de buurt van Nijmegen kom, besloot ik lekker dicht bij huis te willen studeren en te kiezen voor tandheelkunde (en geneeskunde) aan de Radboud Universiteit. Daarnaast sprak de universiteit mij aan, het paste voor mijn gevoel beter bij mij dan een universiteit in een nog grotere stad als Amsterdam en Groningen voelde altijd een beetje als een land hier ver van..

Hoe de decentrale selectie is opgebouwd

De decentrale selectie bestaat eigenlijk uit 3 delen.

Deel 1
Wanneer je je hebt aangemeld voor de selectie, krijg je per mail een aantal opdrachten opgestuurd die je moet maken. In mijn geval, in 2018, moest ik ze half februari inleveren.
In dat jaar waren de opdrachten als volgt:
-Curriculum Vitae
-Sollicitatie brief gericht aan de selectie commissie
-Uiteenzetting schrijven over de taakherschikking binnen de mondzorg.
Hierbij zou het, zo zeiden mensen in ieder geval, niet heel belangrijk zijn welke ‘kant’ je koos, maar was het vooral belangrijk dat je liet zien goed, professioneel te kunnen schrijven en je mening te kunnen uiten. Dit is natuurlijk erg belangrijk in de tandheelkunde, want je moet je eigen acties kunnen onderbouwen.

Deel 2
Het tweede deel bestaat uit de bekende ‘selectiedag’.
Op deze dag moet je twee toetsen maken.

Toets 1 bestaat uit meerkeuze vragen die gaan over biologie, natuurkunde en scheikunde op eind examenniveau. Deze toets is voor studenten uit VWO 6 dus vóórdat ze eindexamens hebben gemaakt en het niveau is dus ook wel hoger dan VWO 6 toetsen. Mijn ervaring is dus dat je voor deze toets wel echt goed moet leren. Veel stofjes en andere dingen die je normaal uit de BINAS zou halen, moet je nu uit je hoofd kennen… Dat kost best wel wat tijd..

Per jaar verschilt de verhouding tussen de verschillende vakken.. zo was in 2018 voor mijn gevoel wat meer biologie vragen en af afgelopen jaar meer scheikunde, zo hoorde ik van een vriendin die afgelopen jaar meegedaan heeft.

Een aantal onderwerpen die erin kunnen komen:
-Organen kunnen herkennen op röntgenfoto’s; en dus ook weten wat rechts en links is
-Verschillende soorten transport
-Lenzen
-Suikers herkennen
-Oxidatieve fosforylering
-Zuur-base reacties

Voor het te verwachten niveau van de toets, moet je even verder lezen, want bij ‘Tips&Tricks’ geef ik je een linkje naar oude tentamens van geneeskunde waarvan de vragen vergelijkbaar zijn met de selectie vragen!

Toets 2 gaat over jouw psychomotorische competenties. Wat ze hiermee bedoelen is vooral hoe je jezelf opstelt ten opzichte van de patiënt, je vrienden, studiegenoten en de opleiding.

Er wordt een situatie beschreven, waarna er verschillende reacties worden gegeven. Je moet dan kiezen welke reactie je het beste vindt. Of je moet de reacties ranken van goed naar slecht.

Je kan aan situaties denken over bijvoorbeeld een patiënt die met een probleem naar jou, de tandarts, toe komt. Er worden dan vier mogelijke reacties van de tandarts gegeven en jij moet kiezen welke reactie je het beste vindt.
Een andere situatie zou bijvoorbeeld over de introweek kunnen gaan en hoe jij jezelf binnen en buiten de studie opstelt bij problemen.

Het is bij deze toets vooral goed nadenken, wat de meest menselijke reactie is.

Deel 3
Als je bij de beste selectie kandidaten hoort, word je uitgenodigd voor het 3e deel. Er worden rond de 120/150 mensen uitgenodigd om opnieuw naar de universiteit te komen.

In dit derde deel moet je een handvaardigheidstoets doen. Dit kan zijn een bepaalde vorm uit papier te knippen en als 3D-model te maken (in 2018 was het bv. een dodecahedron en in 2019 moesten ze met composiet verschillende valuta tekens maken). Dit is elk jaar anders en is helaas iets wat je moeilijk kan oefenen, maar met genoeg concentratie, rustig blijven en goed nadenken kom je een heel eind!

Het is wel eens voorgekomen dat tijdens de handvaardigheidstoets er opeens nog een toetsje werd gegeven (dit was in 2018 bijvoorbeeld wel, en in 2019 niet). Dit waren ruimtelijk inzicht vragen, deze werden op papier gegeven en moesten binnen korte tijd gemaakt worden.

En mocht je door zijn naar deze ronde, maar dit geldt eigenlijk voor elke decentrale selectie (ronde), je hoeft niet slim te zijn, enkel slimmer dan de rest:)

Decentrale selectie Tandheelkunde= Decentrale selectie Geneeskunde

Eén van de dingen die belangrijk zijn om te weten, is dat aan de RU je voor de decentrale selecties van tandheelkunde en geneeskunde één dezelfde toets maakt op de grote decentrale selectie dag in maart. Bij geneeskunde bestaat deze selectiedag alleen uit deze ene toets, bij tandheelkunde maak je nog een tweede toets op deze dag.

Bedenk je goed dat als je deze toets verpest, je eigenlijk beide decentrale selecties hebt verpest, beetje lullig gezegd natuurlijk maar dat is gewoon de werkelijkheid.. De tweede toets bij tandheelkunde is wel belangrijk, maar ook de eerste toets moet je goed maken om binnen te kunnen komen…

Tips & Tricks

Nummer 1: Maak oude examens van de opleiding geneeskunde! Ga naar deze site: http://tentamen.ifmsa.nl/ , klik dan op het mapje ‘MGZ’. Vraag 1 t/m 20 van deze examens (van kwartaal 1) zijn vragen op eindexamen VWO niveau! Dit zijn dus de allerbeste oefenvragen die je zal tegenkomen! Ik raad je echt aan om deze te maken, dan heb je een veel beter beeld of je de stof kent!! (ik zou willen dat ik deze tip ook had gehad..)

Nummer 2: Hoewel het best wel prijzig is, heb ik wel positieve ervaringen met het doen van een decentrale selectie cursus. Door zo’n cursus heb je een beter beeld van hoe de selectie eruit gaat zien en welke onderwerpen vaak bevraagd worden. Ook als je wil weten wat ‘verwachte antwoorden’ zijn bij de psychosociale toets, is een cursus heel chill. Wel zou ik, doordat er veel onderwerpen worden afgegaan binnen de biologie, natuurkunde en scheikunde, proberen al van te voren geleerd te hebben.

Nummer 3: Het allerbelangrijkste is op tijd beginnen! Het is fijn om voor alles de tijd te hebben en alle onderwerpen af te kunnen gaan.

Denk goed na over je tweede keuze studie

Zoals ik net al heb gezegd, zijn de decentrale selectie van geneeskunde en tandheelkunde in Nijmegen hetzelfde. Aan de ene kant is het fijn dat je maar voor één toets hoeft te leren, ipv voor twee verschillende selectie twee keer andere stof moeten leren, maar als het mis gaat, is je back-up plan ook snel verpest..

Daarnaast heb je op een HBO opleiding als VWO’er soms meer kans om binnen te komen, doordat je de selectiestof makkelijker kan leren. Denk dus ook na over je back-up plan, de kans is reëel dat je niet binnenkomt. Als je zeker weet dat je in de mondzorg wil gaan werken kan je denken aan de HBO-opleiding mondzorgkunde. Maar er is nog zoveel meer natuurlijk!

Hopelijk heb je iets aan deze blogpost gehad en weet je wat meer over de decentrale selectie van tandheelkunde aan de RU! Mocht er nog wat onduidelijk zijn, laat dan vooral een reactie achter of stuur mij een DM op instagram (@valerieaymee_)!

Succes met je studie!

Heel veel liefs!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter!
Plaats hier uw naam