Meedoen aan een DECENTRALE SELECTIE: hoe pak je dat aan?

0
1346

Hoi allemaal! Omdat ik al het een en ander af weet van decentrale selecties in Nederland, wil ik in deze blogpost al mijn kennis op een rijtje zetten! Van je inschrijven tot de uitslag, alles wat je moet weten op een rijtje 🙂

Als je deze blogpost leest, is de kans groot dat je bezig bent met het zoeken naar een nieuwe studie of misschien weet je al wel wat je graag wil gaan doen! Het is belangrijk dat je goed uit gaat zoeken wat je graag wil doen, ontdek wat er bij je past, en wat vooral ook niet! Bij bijna alle opleidingen kan je een dagje meelopen of proefstuderen, en hoewel dat misschien een beetje eng en awkward klinkt, kan je er zo wel achter komen of de studie bij je past.

Ik weet welke studie ik wil gaan doen! En nu??

Als je weet welke studie je wil gaan doen, dan moet je je voor deze studie in gaan schrijven bij Studielink.
Om dat te kunnen doen moet je met je DigiD een account aanmaken bij Studielink. Het kan enkele dagen duren voor je account werkt, dus wacht niet tot de deadline dag met het aanvragen van een account bij Studielink, want dan ben je te laat, en dan heb je pech 🙁

Er zijn twee opties:
1. Je wil een studie doen zonder decentrale selectie: Zorg ervoor dat je je vóór 1 mei inschrijft. Voor sommige opleidingen moet je een motivatiebrief of studiekeuzecheck doen, om te laten zien hoe goed je bij de studie past. Informatie kan je vinden op de site van de school en vaak krijg je informatie op de mail, zodra je je hebt ingeschreven.

2. Je wil een studie doen met decentrale selectie: Je moet je vóór 15 januari hebben ingeschreven. Je bent helaas niet automatisch aangenomen bij de studie, maar zal toetsen moeten gaan maken om te bewijzen dat je tot de beste behoort.

Decentrale selectie regels:
Je mag je per jaar voor 2 opleidingen inschrijven die decentrale selectie hebben.
Dit betekent dat je voor bijvoorbeeld de selectie medische hulpverlening zowel in Nijmegen bij de HAN als in Utrecht bij de HU kan inschrijven.

Belangrijk! Voor de opleidingen mondzorgkunde, tandheelkunde, geneeskunde, fysiotherapie en verloskunde, mag je per jaar per opleiding maar aan 1 decentrale selectie meedoen.
Je kan dus NIET in hetzelfde jaar meedoen aan de decentrale selectie van geneeskunde in zowel Amsterdam als Nijmegen.
Je mag dus WEL in hetzelfde jaar meedoen aan de decentrale selectie van geneeskunde in Amsterdam en decentrale selectie tandheelkunde in Nijmegen.

Je mag 3x meedoen aan de decentrale selectie voor een opleiding.
Belangrijk! Echter zijn er universiteiten waarbij je maar één keer mee mag doen aan de selectie, en moet je het volgende jaar mee doen aan de selectie bij een andere universiteit.
Bij de opleiding tandheelkunde mag je bijvoorbeeld maar 1x meedoen in Nijmegen aan de selectie, een volgend jaar moet je dan naar Groningen of Amsterdam gaan.

Ik heb zelf inmiddels twee keer meegedaan aan een decentrale selectie, namelijk in Amsterdam en in Nijmegen, voor de opleiding tandheelkunde. Over deze specifieke decentrale selecties zal ik je later meer vertellen, maar ik weet inmiddels heel goed hoe spannend zo’n decentrale selectie is en hoe belangrijk een goede voorbereiding is.

Hou de schoolsite in de gate! Vaak is er een aparte pagina voor de selectie, waar de opleiding informatie deelt over de selectie. Je kan er meestal vinden uit welke onderdelen de selectie bestaat, denk aan
-een motivatiebrief
-een curriculum vitae (cv)
-een taaltest
-een biomedische toets
-ruimtelijk inzicht
-rekentoets
-sociale vaardigheden

Je het je ingeschreven op studielink en weet hoe de decentrale selectie eruit ziet.

Ik vind het persoonlijk heel fijn om alles duidelijk op een rijtje te zetten, data, de inhoud van de verschillende data enz.
Omdat ik, en de meeste die dit lezen, op dit moment ook gewoon school heb (en zelfs de week voor de decentrale selectie examens heb), is het heel belangrijk om goed te plannen.

-Schrijf voor jezelf op wat je precies moet doen voor de decentrale selectie
Bijvoorbeeld:
motivatiebrief – 14 januari inleveren
CV schrijven – 14 januari inleveren
biologie toets – 8 februari

-ademhalingsstelsel
spijsverteringsstelsel
-erfelijkheidsleer
Scheikunde toets – 8 februari
-zuur base reacties

-Werk je agenda bij; plan dagen in je school/werk/hobby, zodat je precies weet welke dagen je tijd hebt om aan de decentrale selectie te werken.

-Zet de dagen op een rijtje

-Plan de verschillende opdrachten in. Indien je een volle dag wil leren, plan maximaal 10 uur leren in. Daarvan plan je 8 uren van te voren in, en hou je er 2 over voor dingen die uitlopen/die je van te voren niet voorzien had.
Stel je hebt besloten op zaterdag 18 januari de hele dag te leren voor de biologie toets. Dan kan je het bijvoorbeeld zo plannen:
09:00-10:30 uur ademhalingsstelsel
10:45-12:15 uur ademhalingsstelsel
13:00-15:00 uur spijsverteringsstelsel
15:15-17:15 uur erfelijkheidsleer

Zoals je ziet heb ik blokken van 1,5-2 uur ingepland, met daar tussen pauzes. De avond hou ik verder open, zodat je dan tijd hebt om je werk volledig af te maken (want het zal bij velen voorkomen dat de planning vaak net iets mooier is dan de werkelijkheid)

-Leren maar! Streep alle voltooide taken door, zodat je je eigen vooruitgang ziet!

Tips:
-laat je overhoren; vraag je moeder, vader, broertje, vriendinnen of wie dan ook om je te overhoren.
-Ga samen met vrienden leren in de mediatheek, bibliotheek, of aan de keukentafel. Zorg ervoor dat je samen afspraken maakt wat betreft pauzes, en ga samen strijden!
-Plan vooraf je pauzes in; wanneer en vooral hoe lang. Dan zit je niet continu in de mood ‘hier ben ik helemaal klaar mee’.
-Leg je telefoon weg (hoe moeilijk dit ook is..)
-Begin voor je gaat leren, met het opruimen van je werkplek. Hierdoor raak je minder snel afgeleid.
-Bekijk elke dag, ook de dagen dat je niet leert, even je samenvatting (als je een toets voor bijvoorbeeld biologie moet maken), hoe vaker je het ziet, hoe beter je het onthoudt.
-Begin op tijd! Elk begin is er eentje, dus zelf al is het een half uurtje, beter elke week een half uurtje dan dat je 2 dagen van te voren begint.

Meer informatie over de decentrale selecties kan je vinden op:
https://www.studiekeuze123.nl/selectie
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/hoe-werkt-de-toelating-bij-een-opleiding-met-een-numerus-fixus

Hopelijk is het zo allemaal een beetje duidelijk!
Succes met de selectie!

Groetjes, van mij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter!
Plaats hier uw naam