De belangrijkste dingen die je moet weten als je Mondzorgkunde wil studeren in België, zonder selectie! Mijn ervaring + tips!

7
5053

Wanneer je iets heel graag wil en het niet lukt, kan dat behoorlijk frustrerend zijn. Zo ook wanneer je kiest voor de studie mondzorgkunde. Je leert super goed voor de decentrale selectie maar dan krijg je te horen op 15 april dat je niet bent toegelaten. Misschien heb je het net niet gehaald en hoop je na geplaatst te worden, of is je rangnummer te hoog en moet je volgend jaar maar weer opnieuw meedoen… Wat je rangnummer ook is, er zijn ook andere mogelijkheden om uiteindelijk mondhygiënist te worden, zonder die stomme decentrale selectie..

Na een ‘tussenjaar’ verpleegkunde gedaan te hebben omdat ik in VWO 6 niet was toegelaten bij tandheelkunde, was ik opnieuw niet toegelaten, ook niet bij mondzorgkunde waarbij ik dat jaar ook mee had gedaan aan de selectie. Ik was er vrij zeker van na de zomervakantie niet verder te willen met mijn opleiding verpleegkunde. Mijn propedeuse had ik gehaald, maar mijn toekomst lag daar niet.

Ik wist vanuit de grond van mijn hart dat ik wel met mensen wilde werken, maar wel op een andere manier. Namelijk in de mondzorg.

Na wat onderzoek kwam mijn moeder uiteindelijk met de oplossing. Ze had gezien dat je mondzorgkunde, of zoals ze het daar noemen mondzorg, in België kan studeren. Mondzorgkunde zonder decentrale selectie wel te verstaan! Ik was geïnteresseerd en verder onderzoek volgde.

Ik besloot het gewoon te doen, in België mondzorgkunde studeren! Eindelijk beginnen met de opleiding waar ik al zo lang naar uitkeek.

Feitjes over mondzorgkunde in België

 • In België zijn er twee plekken waar je de Nederlandstalige opleiding mondzorg(kunde) kan studeren. In Gent, aan de Artevelde hogeschool en in Leuven, aan de UC Leuven-Limburg.

  Beide opleidingen verschillen wat van elkaar. Ik adviseer je om bij een opendag langs te gaan, die zijn er ook in de zomervakantie, zo kan je ontdekken welke school het beste bij jou past. Er zijn verschillen in bijvoorbeeld de toetsen, UCLL staat er om bekend ‘giscorrectie’ te doen, dat betekent puntenaftrek bij een fout antwoord, maar zo heeft Artevelde ook zijn ‘nadelen’..
 • De opleiding duurt in totaal drie jaar. De opleiding verschilt wat met de Nederlandse opleiding, en dus zal je bij terugkomst in Nederland ongeveer nog één jaar bezig zijn met je bijscholen. Je moet een cursus boren doen, anesthesie (verdoving), en je moet extra stage lopen. Uiteindelijk zal je er dus ook vier jaar over doen, dat is even lang als de opleiding in Nederland!
 • Belangrijk: Voorheen keken ze in België niet naar welke diploma’s je al hebt. In België is het schoolsysteem net wat anders. Voorheen kon je zowel met een mavo/havo/vwo/mbo of andere diploma altijd starten. Dit is veranderd! Helaas staat er sinds heden op de site van UCLL Leuven dat je minstens een MBO 4, VWO of HBO+Propedeuse nodig hebt. Het is hierdoor niet meer mogelijk om vanuit de havo door te stromen naar België, mocht je in Nederland niet aangenomen zijn. Ik adviseer je om dan een plan B studie te doen, volgend jaar opnieuw in Nederland mee te doen aan de selectie en indien je dan opnieuw niet binnen bent, door je propeudese van een andere HBO opleiding alsnog toegang te hebben tot mondzorg in België. Het lijkt op de site van Artevelde hogeschool dat je geen propedeuse nodig hebt naast je havo diploma, maar ik zou dit goed navragen! Het is zonde als je alles geregeld hebt, en je er dan achter komt dat het toch niet mogelijk is.
 • Het grote voordeel aan België is dat je je t/m eind augustus kan inschrijven, je kan dit jaar dus nog beginnen! Ook in februari kan je starten.
 • In België is studeren veel goedkoper! Je betaalt zo’n 900 euro studiegeld per jaar als je er voor kiest om alle 60 studiepunten op te nemen. Je kan er ook voor te kiezen minder vakken te volgen, je betaalt dan ook minder want je betaalt per studiepunt.
 • De materialen die je nodig hebt voor de studie mondzorg zijn nieuw zo’n 300 euro voor al het praktijkmateriaal (wat ze ‘trousse’ noemen) en nog zo’n 80/100 euro voor kleding.
 • Op kamers gaan in België is vele malen makkelijker dan in Nederland. Iets als ‘hospiteren’ kennen ze daar namelijk niet. Je komt via een makelaar, die daar ‘Immo’ heet, aan een kamer. Een kamer/studio heet ‘op kot gaan’. Voor 200-300 euro heb je een kamer in een studentenhuis en voor 400-500 euro kan je al een studio met eigen keuken en badkamer hebben. Als je in augustus bedenkt dat je naar België wil, dan is het echt nog mogelijk om een ‘kot’ te vinden!
 • Een propedeuse kennen ze in België niet. Om tweede jaars vakken op te mogen nemen, heb je minstens 30% van de eerste jaars vakken moeten halen.
 • Het grootste verschil met Nederland is dat de opleiding minder praktisch is, en veel meer theoretisch. Dit is typisch Belgisch, ze vinden hier het paraat hebben van theorie erg belangrijk. In het eerste semester heb je dan ook niet zoveel praktijk, omdat je eerst de basis van de theorie moet kennen.
 • Je hebt twee semesters van 13 weken. Daarna volgen er enkele weken van toetsing. De toetsperiodes zijn in januari en juni. In de 13 weken heb je geen enkele toetsen! Alle herkansingen vinden plaats in het ‘derde semester’, namelijk eind augustus/begin september.
 • Het schooljaar begint pas midden september en eindigt half/eind juni. Je hebt dus behoorlijk lang vakantie. Daarnaast heb je ook veel tussentijds vakantie.

Het grote voordeel aan België is dat je je t/m midden september kan inschrijven, je kan dit jaar dus nog beginnen!

Nu ik dit allemaal op een rijtje heb gezet klinkt het misschien als een droom, maar het blijft school en het blijft wat verder van huis dan dat je misschien had gezeten wanneer je in Nederland mondzorgkunde had kunnen studeren.

Maar vooral motivatie is belangrijk. Als je dit echt graag wil, dan kan je dit.

Je zal even moeten wennen aan een nieuw land, de nieuwe woordjes en een ander soort mens. Maar het is haalbaar. Ik ben elk weekend naar huis gegaan. Dat is mogelijk, en goed te doen. Het kostte me 4 uur reizen, maar daardoor voelde België als niet te ver weg. De treinverbinding van België naar Nederland is goed. Je kan je Nederlandse studenten OV houden en in België kost het 15 euro om 5x van de grens naar jouw studentenstad en terug te gaan. Spotgoedkoop zou ik zeggen.

Een ‘kot’ vinden is mogelijk binnen een maand. Het is veel makkelijker dan in Nederland en de prijzen zijn ook veel beter.

Kortom, als je echt heel veel motivatie hebt om mondzorgkunde te gaan studeren en het je niet lukt in Nederland te studeren, ga dan naar België! Je gaat er zeker geen spijt van krijgen:)

Heel veel liefs,
van mij!

7 REACTIES

 1. Hoi hoi, bedankt voor al je info het heeft me behoorlijk geholpen om een keuzen te maken. Toch heb ik aantal vragen hierover. Hoe moet je die cursus en bijscholing allemaal regelen? Hoeveel ben je kwijt aan de koste daarvan ? En mocht je in nl willen doorsturen na het behalen van je bachelor diploma in België. Is dat dan mogelijk komt het hbo diploma overeen met die van nl?

  • Hoi! Omdat een groot deel van de opleiding Nederlandse student is, is er in de opleiding veel aandacht voor wat je als Nederlander moet doen om in Nederland aan het werk te gaan. Er zijn ook bedrijven die je hiermee willen helpen; deze komen langs op school! Zover ik weet kost het niet heel veel (denk te vergelijken met wat je in Nederland voor het 4e schooljaar aan studiekosten zou betalen). Als je dan de cursus en bijscholing hebt gedaan moet je dat laten ‘goedkeuren’, en dan krijg je vanuit Nederland je diploma als mondhygiënist. Dat is dan evenveel waard als het diploma behalen via een Nederlandse opleiding 🙂

 2. Hoi, bedankt voor je zeer nuttige informatie. Ik ben helaas uitgeloot in Nederland en zit er nu aan te denken om het te gaan volgen in België. Kan je gebruik maken DUO geld/leningen voor je opleiding in België? En nu i.v.m Corona is alles nu online? Want dan hoef toch ook niet uit huis?

  • Hoi Kim,
   Zover ik weet is het geen enkel probleem om DUO lening te kunnen aanvragen als je in België Mondzorg studeert. Ik weet de precieze details hierover niet, maar weet wel dat meerdere Nederlandse klasgenootjes een lening hadden bij DUO! Net zoals dat je nog steeds recht hebt op Nederlandse studenten ov/een maandelijkse vergoeding hiervoor.

   Inmiddels studeer ik niet meer in België, maar ik heb nog veel contact met mensen daar! De praktijklessen gaan nog wel door fysiek! Dat betekent in het eerste jaar dat je zo’n twee dagen in de week naar school moet. Zij zitten nu zo’n twee tot drie dagen per week in Leuven. De rest van de week is er online les! Hoe dit volgend jaar zal gaan, weet ik niet. Maar ik ga ervanuit dat je als eerstejaars meer voorrang hebt op fysieke les op school, afhankelijk van hoe het dan gaat allemaal…

   Vorig jaar zat ik vier dagen per week in Leuven (in de ‘normale’ periode). Ik ging op zondagavond en kon donderdagavond alweer naar huis:)

   Hopelijk heb ik je vragen goed genoeg beantwoord! Als je nog meer vragen hebt, laat het me vooral weten! Je kan ook een berichtje sturen op insta: @valerieaymee_ bij vragen!

 3. Hoi!!, vandaag ben ik helaas uitgeloot voor mondzorgkunde en ik zit erg te twijfelen om naar België te gaan. Ik werk al als tandartsassistente dus die ervaring heb ik al.
  Het enige wat mij tegen houd is het verre reizen en dat ik bang ben dat ik mijn vriendinnen, familie en vriend nog amper zie. Hoe bevalt jou dit? En hoe is de verhouding met Nederlanders daar? Groeten Julia

  • Hoi Julia! Wat jammer dat je niet bent toegelaten…
   Ik snap heel goed dat je bang bent familie minder te zien, maar dat viel mij best nog wel mee! Met mijn rooster vorig jaar kon ik elke donderdagavond al naar huis en ging dan weer op zondagavond weg. Omdat je maar 2x per jaar tentamens hebt, is het grootste deel van die 13 weken het vooral een kwestie van goed bijblijven met de stof. Je kan bv. in de trein makkelijk een aantal uurtjes aan school werken per week. Als je er hard voor werkt kan je je week zo inplannen dat je in het weekend tijd hebt voor je familie, vriendinnen en vriend. Hoewel het wel even wennen is om minder thuis te zijn, vond ik het juist extra fijn om dan in het weekend weer thuis te zijn! En met een goede planning heb je genoeg tijd voor de mensen thuis!

   En over de verhouding van Nederlanders, dik 1/3 van mijn jaar bestond uit Nederlanders! En ook heel veel tandartsassistentes! Sommige hebben al een aantal jaren gewerkt, en dus is er ook best een verschil in leeftijd. Ik was met mijn 19 een van de jongere Nederlanders, er waren ook meisjes van rond de 26! Ik vond dat wel heel erg fijn zoveel Nederlanders, die hebben allemaal ook selectie gedaan, en snappen je heel goed.

   Als je nog andere vragen hebt, laat het me dan weten! Ik help je graag 🙂 Je kan me ook berichtje sturen op insta @valerieaymee_ als je nog vragen hebt.

 4. Hoi hoi,

  Ik zit super erg te stressen om door te komen bij mondzorg in België en om een kot te zoeken en alles. Ik zag net dat op de site van Hogeschool gasthuisberg in Leuven voor mondzorg dat je een havo + propedeuse moet hebben maar bij jou zag ik dat het helemaal niet nodig is. Weet jij daar misschien meer van? Ik heb namelijk alleen mijn havo diploma.

  Groetjes,
  Diam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter!
Plaats hier uw naam