Stedentrip naar Berlijn

0
517

Begin januari 2019 ging ik voor het eerst in mijn leven naar Berlijn. Een stedentrip van vier dagen naar een stad die nog volledig in het teken van kerst stond. Berlijn is een hele grote stad – vier keer zo groot als Amsterdam – en er zijn heel veel dingen te zien en te doen; je moet dus keuzes maken…

Ik ging samen met mijn familie naar Berlijn, met de auto. Dat is nogal een ritje, zo’n 5 tot 7 uur, maar het is te doen. Hoe verder je in Duitsland komt, hoe kouder het wordt.

DAG 1

Op de eerste dag gingen we vroeg de deur uit. Na een lange rit en veel koffie pauzes kwamen we aan in Berlijn. En wauw, wat ziet deze stad er mooi uit! Het was al donker buiten en overal hing kerst verlichting in de bomen.

Na een korte stop in het hotel zijn we snel nog even de stad in gegaan. De kerstmarkt was nog enkele dagen in de stad en die wilden we graag bezoeken. Een hele grote kerstmarkt met hele lekker curry worst en glühwein, zeker de moeite waard om langs te gaan! De markt is gevestigd naast de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, een kerk met heel veel glas in lood, voor de geïnteresseerden leuk om eens te bezoeken.

DAG 2

Op de tweede dag stonden we op tijd op. Na een lekker ontbijtje zijn we opnieuw de stad in gegaan. Met de bus – aanrader, groepskaartjes voor een goede prijs – zijn we naar de Brandenburger Tor gegaan. Het is de enige bewaarde stadpoort in Berlijn, die gebouwd is in de 18e eeuw.

Branderburger Tor

Het tweede uitje op dag 2 was een bezoek aan de Reichstagsgebäude. Dit is het Duitse parlementsgebouw, dat is geleden aan het Plein van de Republiek, op loop afstand van de Brandenburger Tor. Bovenop het parlementsgebouw staat een glazenkoepel waar je in kan lopen. Je hebt vanaf daar een goed uitzicht over de hele stad en daarnaast wordt er veel verteld over de geschiedenis van het parlement. Belangrijk om te weten is dat je gratis naar binnen kan, maar dat het wel belangrijk is dat je online een tijd reserveert.

Voor alle autoliefhebbers; er zijn in de stad heel veel showrooms te vinden. En ook zijn er enkele winkels van de ‘Ampelmann’, het mannetje op de verkeersborden die je in heel Berlijn tegenkomt.

‘S avonds zijn we gaan eten bij ‘Alex’ op Alexanderplatz. Een leuk, hip tentje waar ze schnitzel hebben, hamburgers en lekkere cocktails. Leuk om met vrienden een drankje te doen, maar zeker ook om met familie te eten.

DAG 3

De derde dag waren we van plan naar de Fernsehturm te gaan, een televisiemast van 368 meter hoog, midden in het centrum van Berlijn. Omdat het heel erg mistig was kon dit helaas niet doorgaan, maar voor een volgende keer zeker een leuk uitje.

Met de trein en tram zijn we naar de East Side Gallary gereisd. Dit is een stuk overgebleven Berlijnse muur die beschilderd is door heel veel schilders. Het is een waar kunstwerk om langs te lopen. Aan beide kant van de muur zijn schilderijen te zien, waardoor je een mooie wandeling van een half uur tot een uur kan maken.

In de middag zijn we afgereisd naar de oudste wijk van Berlijn, Nicolaiviertel. Daar staat de Nicolai kirche, een mooie kerk. Hou er wel rekening mee dat de toegang van deze kerk niet gratis is omdat het wordt gezien als monument.

Daarna zijn we doorgegaan naar checkpoint Charlie, vroeger was dit een checkpost tussen de Amerikaanse en de Russische sector. Het is een plek die heel veel toeristen aantrekt. Je kan er eventueel ook op de foto gaan met ‘soldaten’, mocht je dat leuk vinden.

Checkpoint Charlie

Via een mooie wandeling door de stad, die onder andere duidelijk liet zien waar de muur heeft gestaan, gingen we naar het holocaustmonument. Dit monument bestaat uit allemaal blokken. Dit monument bestaat uit meer dan 2700 blokken die allemaal in hoogte verschillen, het is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Dag 4

Na drie mooie dagen Berlijn, was het weer tijd om naar huis te gaan. Aan het eind van de ochtend reden we weg uit Berlijn. Als tussenstop bezochten we Sachsenhausen, een concentratiekamp dicht bij Berlijn gelegen, die in de Tweede Wereldoorlog door gevangen is gebouwd.

Ik vond het best wel heftig om hier rond te lopen, om te bedenken hoeveel mensen hier vroeger hebben gezeten en wat er allemaal met hen is gebeurd. Vooral het gebouw dat aan het begin van het terrein staat, bij de poorten, vond ik erg indrukwekkend. In dit huis worden er veel verhalen verteld over de mensen die in het kamp hebben gewerkt. Er liggen wapens en er hangen veel foto’s.

Al met al vond ik dit een heel leuk stedentripje! Ik heb bij lange na niet alles van Berlijn gezien, maar vond de stad nu al zo mooi. Het is een stad vol geschiedenis, en dat zie je ook. Een stad met een verhaal. Zeker de moeite waard!

Groetjes van mij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter!
Plaats hier uw naam